LOGO EKO-TCE     Zveza-ekoloskih-gibanj

LOGOTIP-ESS-SLO mddsz

 

 

 Ljubljana, 10.10.2014

OBNOVA KOSOV POHIŠTVA V »RETRO STILU«

V daljšem obdobju smo v Centru ponovne uporabe v Ljubljani zbirali posamezne zanimive kose pohištva, ki so bili sicer v dobrem stanju, vendar za uporabnike premalo atraktivni. Naš izziv za ciljno skupino in obiskovalce Centrov ponovne uporabe je bil, kako iz tovrstnih kosov pohištva, ki se tudi sicer kopičijo v mnogih domovih s posebno tehniko staranja narediti retro kose izdelkov, ki so zanimivi in vedno iskani za popestritev opreme tako v novo opremljenih stanovanjih kot v poslovnih prostorih. Z namenom, da povečamo motivacijo zaposlenih, je Javni gospodarski zavod Rinka v sklopu projekta USE REUSE, na izbranih primerih pohištva prikazal tehnične postopke priprave pohištva in opreme. Tako je ciljna skupina na primeru kosov pohištva spoznala v praksi, kako izdelati »star videz« s šelak premazi in patino ter dodati »oguljen videz«, ki ga sicer poznamo pod imenom »shabby chic« ali »ponošeni šik«. Tudi tehnika z razpokami lahko spremeni marsikateri kos neuglednega pohištva v zelo zanimiv element. To lahko kombiniramo še s tehniko decoupage, to je, da na pohištvo lepimo zanimive vzorce oziroma slike. Na enak način se lahko tudi sami lotimo postaranja omar, kredenc, pručk, postelj, okvirjev za slike in podobnega, kar je iz vidika motivacije tudi prispevek k podjetniški naravnanosti za ciljne skupine.

Primer izdelka:

 


Vojnik, 24.9.2014

PONOVNA UPORABA TEKSTILNIH IZDELKOV

Za namen ohranjanja okolja, kreativnosti in spodbujanja k ponovni uporabi že rabljenih izdelkov so potekale delavnice v sklopu projekta USE REUSE o različnih načinih ponovne uporabe tekstila. Zaradi velike količine rabljenih hlač iz jeansa, ki jih ljudje prinesejo v Centre ponovne uporabe, je Nataša Kveder, strokovnjakinja za re-design, prikazala njihovo ponovno uporabo. Z inovativnim pristopom, kombinacijo barvitega blaga so nastali novi izdelki. Iz rabljenih kavbojk so tako nastale nove torbice, drobižnica in tudi krila.

 slika2


Vojnik, 24.9.2014

PONOVNA UPORABA TEKSTILNIH IZDELKOV

Za namen ohranjanja okolja, kreativnosti in spodbujanja k ponovni uporabi že rabljenih izdelkov so potekale delavnice v sklopu projekta USE REUSE o različnih načinih ponovne uporabe tekstila. Zaradi velike količine rabljenih hlač iz jeansa, ki jih ljudje prinesejo v Centre ponovne uporabe, je Nataša Kveder, strokovnjakinja za re-design, prikazala njihovo ponovno uporabo. Z inovativnim pristopom, kombinacijo barvitega blaga so nastali novi izdelki. Iz rabljenih kavbojk so tako nastale nove torbice, drobižnica in tudi

slika3


Vojnik, 18.9.2014

PONOVA UPORABA KOT OBLIKOVALSKI IN TEHNIČNI PROCES

Podjetje Koprivnik d.o.o. je v sklopu projekta USE REUSE prikazalo inovativno obnovo trgovine CPU Vojnik, kjer je bila prikazana ponovna uporaba kot oblikovalski in tehnološki proces. Iz rabljenih okenskih okvirjev so naredili unikatna ogledala. Namesto pisarniške mize, kjer je delovni pult so uporabili stara vrata, na katere so pritrdili brezova debla, ki so bila poškodovana v žledolomu. Z izvedbo inovativne obnove smo ciljnim skupinam na primeru praktičnega dela v CPU Vojnik približali koncept ponovne uporabe za drug namen oz. upcycling, ki v ospredje postavlja kroženje virov, kar pomeni, da odpadki dejansko ne nastanejo.

slika4


Gornja Radgona, 26.8.2014

UDLEŽBA NA MEDNARODNEM KMETIJSKO-ŽIVILSKEM SEJMU V GORNJI RADGONI

V sklopu projekta USE-REUSE smo se udeležili 52. Mednarodnega kmetijsko - živilskega sejma v Gornji Radgoni med 22. in 26. avgustom 2014. Na razstavnem prostoru sejma v hali D je Zveza ekoloških gibanj Slovenije (partner v projektu USE-REUSE) -ZEG predstavila delovanje Centrov ponovne uporabe in projekt USE REUSE. Vsak dan sejma smo številnim obiskovalcem (sejem AGRA je obiskalo cca 130.000 obiskovalcev) predstavili projekt in delovanje CPU ter možnosti vključevanja podjetij, institucij in občanov v ta projekt. Iz vidika promocije Centrov ponovne uporabe je izredno pomembno, da se predstavimo na tako množično obiskanem sejmu, saj s tako promocijo informiramo veliko množico ljudi. Obiskovalce sejma smo napotili, da si ogledajo mrežo Centrov ponovne uporabe po Sloveniji in pridobijo dodatne informacije o ponovni uporabi.

slika5


Kočevje, 1.10.2014

ODSLEJ CENTER PONOVNE UPORABE TUDI V KOČEVJU

V sredo, 1. oktobra 2014 ob 11:00 uri je bila otvoritev novega Centra ponovne uporabe v Kočevju. V Centru ponovne uporabe Kočevje (Ljubljanska cesta 5), ki deluje v sodelovanju z Občino Kočevje in Komunalo Kočevje, lahko oddate izdelke iz gospodinjstva, kot so pohištvo, mali gospodinjski aparati, posoda, keramika, športna oprema, knjige, dekorativni dodatki, kolesa in otroška oprema. V Centru ponovne uporabe jih bodo popravili, obnovili in prodali novim uporabnikom po simbolični ceni. Tako preusmerijo tok potencialnih odpadkov iz zbirnih centrov v uporabniški krog. Z nakupom izdelkov v CPU Kočevje privarčujete denar, varčujete z naravnimi viri in podpirate lokalna delovna mesta.

slika5-1

slika5-2


Vojnik, avgust 2014

NOVA PODOBA CENTRA PONOVNE UPORABE V VOJNIKU

Center ponovne uporabe v Vojniku je v mesecu avgustu zaživel v novi podobi, ki je skladna z vizualno podobo vseh Centrov ponovne uporabe v mreži. V CPU Vojnik, ki deluje v sodelovanju z Občino Vojnik in družbo za ravnanje z odpadki Simbio, lahko oddate izdelke, ki jih več ne potrebujete in so še dobro ohranjeni, na primer manjše kose pohištva, male gospodinjske aparate, računalniško opremo, opremo za dom in prosti čas, oblačila, knjige, igrače, kolesa, športno opremo – skratka vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno.

slika6


Ptuj, 22.9.2014

NA PTUJU OTVORITEV NOVEGA CENTRA PONOVNE UPORABE

Center ponovne uporabe Ptuj se nahaja na lokaciji zbirnega centra Gajke (Dornavska cesta 26) in deluje v sodelovanju s podjetjem Javne službe Ptuj in MO Ptuj. Deluje v mreži socialnih podjetij in vključuje različne ciljne skupine ter izvaja zaposlitveno rehabilitacijo. V CPU Ptuj lahko oddate izdelke, ki jih več ne potrebujete in so še dobro ohranjeni, na primer oblačila, pohištvo, male gospodinjske aparate, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače – skratka vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno.

slika7


Ormož, 5.10.2014

CENTER PONOVNE UPORABE V ORMOŽU OD SEDAJ V VEČJIH PROSTORIH

Center ponovne uporabe v Ormožu smo dokončno preselili na naslov sedeža CPU (Vrazova 9), v stavbi nasproti stare lokacije. Prostor je sedaj mnogo večji in zelo lepo urejen, ponudba pa dopolnjena. V sklopu CPU Ormož deluje tudi unikatna popravljalnica, kjer bodo vaša oblačila in izdelki dobili novo življenje. Oblačila in druge izdelke iz tekstila vam izdelajo po meri iz obstoječih oblačil in tekstila, ki ga več ne potrebujete.

 slika8


Trebnje, 22.7.2014

USTVARJALNA DELAVNICA V CPU TREBNJE

V Centru ponovne uporabe Trebnje je v torek, 22. julija, potekala ustvarjalna delavnica. Lotili so se prenove lesenih stolov oz. drugih lesenih predmetov, ki so jih udeleženci lahko prinesli s seboj. Cilj tovrstnih delavnic je ozaveščanje širše množice o ponovni uporabi predmetov ter o zmanjšanju nastajanja odpadkov.

slika9


Ljubljana, 15.5.2014

DAN ODPRTIH VRAT V CPU LJUBLJANA

Ob mednarodnem dnevu družin je bilo posebej veselo na Povšetovi ulici 4. Snaga in Center ponovne uporabe Ljubljana sta namreč organizirala dan odprtih vrat, ki je bil namenjen promociji ponovne uporabe. Otroci so lahko v številnih ustvarjalnih delavnicah spoznali kreativno plat ponovne uporabe in se v vintage otroškem kotičku igrali z igračami naše mladosti. Organizirane so bile tudi številne aktivnosti za odrasle, na voljo je bila tudi šivilja. Kot poseben gost je nastopil Oto Pestner, ki je zapel nekaj izmed svojih zimzelenih pesmi.

slika10-1

slika10-2


Aktivnosti na projektu USE REUSE 2014 v pdf obliki...