O EVROPSKEM TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

V drugi polovici novembra bodo en teden potekale aktivnosti, katerih cilj je spodbuditi razpravo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu ter s tem promovirati trajnostno naravnane prakse.

Akcija pozornost vsako leto nameni drugi temi: pretekli dve sta bili dematerializacija odpadkov in zmanjševanje zavržene hrane. V okviru akcije tako vsako leto nastajajo pobude za nove načine promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov.

ETZO bo letos potekal od 19. do 27. novembra 2016, tokratna tema je zmanjševanje odpadne embalaže.

ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, V letu 2015 pa je potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.

V Sloveniji je koordinatorka aktivnosti v sklopu ETZO Zbornica komunalnega gospodarstva.

 https://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Skupaj-za-bolj%C5%A1o-dru%C5%BEbo/Evropski-teden-zmanj%C5%A1evanja-odpadkov-2016

ETZO bo letos potekal od 19. do 27. novembra 2016, tokratna tema je zmanjševanje odpadne embalaže. Kako je v praksi mogoče zmanjšati embalažo? To boste lahko spoznali z obiskom ZC EKO –TCE na Celjski cesti 10, kjer boste ob pravilnem odgovoru na vprašanje o zmanjševanju uporabe embalaže deležni toplega napitka po vašem izboru v trajni skodelici, ki so jo boste tudi sami izbrali. V tem tednu se res lahko zamislimo, koliko embalaže za enkratno uporabo nastane prav ob pitju kave in drugih napitkov. Ali je to res potrebno? NE, SEVEDA NI, spremenimo navade – zato lepo vabljeni v tednu zmanjševanja odpadkov k nam od 21. - 25. nov, med 9-17 uro, Celjska cesta 10, Vojnik.

 http://www.ewwr.eu/en

Kontakt za več informacij: 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 031 641 937 (Nataša)