Generalna skupščina Združenih narodov je 16. september razglasila za mednarodni dan zaščite ozonske plasti. Ta dan so izbrali 19. decembra 1994 v počastitev obletnice podpisa Montrealskega protokola, ki so ga politiki sprejeli leta 1987; izšel je iz Dunajske konvencije o zaščiti ozonske plasti. Letošnji dan še posebej izpostavlja kolektivna prizadevanja podpisnic dunajske konvencije in montrealskega protokola pri obnavljanju ozonske plasti v zadnjih treh desetletjih ter globalno zavezanost boju proti podnebnim spremembam.

Vloga ozonske plasti?

Ozon, ki ga je največ na višini med 14 in 21 kilometrov, vpija najmočnejše ultravijolične žarke in nas varuje pred njimi. Ozonska luknja je najizrazitejša nad južnim polom, kjer poleti ozon skoraj izgine. Brez njega na Zemlji ne bi bilo življenja, kot ga poznamo. Prevelika doza UV sevanja slabi imunski sistem, škoduje očem in koži (pospeši njeno staranje, povzroča opekline, kožnega raka, ki je v večini primerov benigna tvorba, vendar poznamo tudi zločesti melanom). 

Ten kože določa vašo dovzetnost (svetlopolti ljudje smo bolj občutljivi od temnopoltih), način obnašanja (nošenje širokokrajnih pokrival, opoldansko zadrževanje v prostorih, kvalitetna zaščitna sredstva za sončenje) pa vpliva na sprejeto količino UV sevanja. V zmernih količinah ima ultravijolično sevanje tudi koristne učinke, npr.: ugodno deluje na psihično počutje, sodeluje v procesu nastajanja vitamina D, uporabljajo pa ga tudi za zdravljenje kožnih bolezni. Uničevanje zaščitne ozonske plasti je povzročil človek s svojimi kemičnimi proizvodi, predvsem bromovimi in klorovimi spojinami ter fluorokloroogljikovodiki. Vodilno vlogo pri bdenju nad ozonsko plastjo ima Svetovna meteorološka organizacija (www.arso.gov.si).

 

 

Več:

  http://www.wmo.int/pages/prog/arep/gaw/ozone/

  http://www.un.org/en/events/ozoneday/