Sporočilo za javnost

22. APRIL 2014: SVETOVNI DAN ZEMLJE

EDINSTVEN EVROPSKI PRIMER DOBRE PRAKSE VAROVANJA OKOLJA V PRAKSI

Dejstva: 28 držav članic Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, mora zmanjšati svoj ekološki odtis v znamenju spoštovanja omejenih virov našega planeta. Hkrati morajo postati bolj inovativna in učinkovita gospodarstva, ki so sposobna zagotavljanja delovnih mest in blaginje za prihodnje generacije.

Le en planet imamo ...

Če bi vsi na svetu porabili toliko naravnih virov in ustvarjali toliko emisij toplogrednih plinov kot povprečen Evropejec, bi za ohranitev našega načina življenja potrebovali kar 2,8 planeta. Vpliv podnebnih sprememb, krčenja gozdov, pomanjkanja vode in izgube številnih vrst se že kaže povsod po svetu, zato so nujni odločni ukrepi.

... in ljudje ga želijo zaščititi

Nedavna raziskava je pokazala, da 95 odstotkov državljanov EU meni, da je varovanje okolja pomembno, kar 81 odstotkov pa jih je prepričanih, da za učinkovitejše varovanje okolja Evropa potrebuje strogo okoljsko zakonodajo. Toda, ali se bo EU napačno odzvala na gospodarsko in finančno krizo? Bo pod pretvezo pomoči gospodarstvu znižala okoljska merila, ki jih je ustvarila v zadnjih 30 letih? Bo to pomenilo padec na lestvici okoljskega napredka?

V sklopu projekta »USE-REUSE« (OPERACIJA FINANCIRANA V OKVIRU PU 4.1 »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti«, OP RČV), ki ga sofinancirata Evropski socialni sklad in naše ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti, smo razvili novo ekonomijo. Ta nam omogoča nujen prehod v bolj vzdržno in nizkoogljično gospodarstvo, ki zna z viri ravnati varčno.

 

 

Dom krajanov v Spodnjem Grušovju bomo napolnili z “odpadki”

Ne, ne gre za novo odlagališče, ampak za povsem nov pristop v pohištveni industriji. Predmete in pohištvo, ki se jih je nekdo naveličal, bomo obnovili in takšni bodo v domu krajanov v Spodnjem Grušovju dobili novo življenje ter še dolga leta služili svojemu namenu.

Kaj konkretno bomo naredili?

Kuhinjo in ostale prostore doma krajanov v Spodnjem Grušovju bomo opremili s pohištvom, ki ga bomo zbrali v lokalnem okolju. Kose, ki so se jih ljudje naveličali in so jih že ali jih še bodo prijazno odstopili Centru ponovne uporabe in Javnemu komunalnemu podjetju (JKP) Slovenske Konjice, bomo prenovili in iz njih izdelali opremo za dom krajanov. Tako bodo na primer zavese, ki bodo izdelane iz zavrženega tekstila, visele na odsluženih in v tekstil oblečenih smučeh, kuhinjski regali, ki bodo izdelani iz omar, pa se bodo odpirali s pomočjo starih žlic.

Zakaj gre za edinstven primer dobre prakse?

Gre za edinstven primer dobre prakse v Evropi, saj prinaša koncept za novo ekonomijo. Oprema in izdelki se bodo namreč ponašali z zelo nizkim ekološkim odtisom, poleg tega bodo občutno pripomogli k doseganju glavnega cilja: ustvarjati nova, kakovostna delovna mesta, ki bodo pripomogla k varovanju okolja in spodbujanju osebnega zadovoljstva posameznikov.

Koliko bo to stalo?

Ocenili smo, da bomo s tako opremo doma krajanov prihranili več tisoč evrov, vsaj 9.000 kilometrov zaradi tega ne bo prevoženih, za izdelavo pohištva ne bomo porabili skoraj nič vode, tudi poraba elektrike bo občutno manjša. Vse potrebne vire bomo namreč dobili v lokalnem okolju.

Zakaj to počnemo?

- ZA ohranjanje tradicije: Večino zavrženih predmetov je mogoče z nekaj domišljije in kreativnosti preoblikovati v spet uporabne izdelke, ki nudijo celo nekaj več od tistih, kupljenih v velikih pohištvenih centrih - obujajo nam namreč najlepše spomine na preteklost, našo lokalno kulturo in tradicijo.  

- ZA okolje: Z inovativno, do okolja prijazno in “made in Konjice” opremo bomo dokazali, da je mogoče ohraniti vire, kajti večino zavrženih predmetov je mogoče kreativno preoblikovati v zanimive in uporabne izdelke in na ta način prispevati k ohranjanju našega okolja.

- ZA delovna mesta in socialno podjetništvo: Uvajamo inovativen in do okolja prijazen poslovni model, tako z ekološkega kot okoljskega vidika pa hkrati dokazujemo, da lahko s kreativnim in trajnostnim načinom združimo staro z novim in ustvarimo zelena delovna mesta in trajnostne prihodke.  

Kdo smo?

Če ste doslej mislili, da v tovrstnih centrih zbiramo “šaro” oziroma “navlako”, vam bomo s tem projektom dokončno dokazali, da se motite. Nismo trgovina “za revne”, pri nas kupujejo vsi. Razvili smo povsem novo dejavnost, ki iz “odpadkov” ustvarja nova, še kako potrebna zelena delovna mesta. V Centrih ponovne uporabe združujemo tradicijo, varovanje okolja, inovativnost, povečujemo dodano vrednost izdelkom, ustvarjamo zelena delovna mesta in še veliko več.

POZIV: Prispevajte k okolju in novim zelenim delovnim mestom tudi vi!

Imate doma stare kuhinjske omarice, mize in stole, ki jih ne uporabljate več?  


Javno Komunalno podjetje Slovenske Konjice (JKP d.o.o.) skupaj s Centrom ponovne uporabe vabita vse občane, da pripeljejo v zbirni center na Prežigal kuhinjske elemente in kosovno pohištvo, ki ga ne potrebujejo več. Iz njega bomo izdelali opremo za Dom krajanov v Grušovju.

ZBIRANJE BO POTEKALO VSAK DAN OD 8.00 do 15.00 URE

V ZBIRNEM CENTRU NA PREŽIGALU (v skladišču za ponovno uporabo).

Zakaj moramo spremeniti odnos do okolja, virov in materialnih stvari?

Številke govorijo same zase:

- s 40 milijard na 58 milijard ton se je med letoma 1980 in 2005 povečala izraba naravnih virov na zemlji.

- 100 milijard ton bo leta 2030 znašala poraba naravnih virov.

- 3 tone surovin na prebivalca vsako leto uvozi Evropa, hkrati pa se sooča z vse večjo nezaposlenostjo.

Vse to je dovolj velika spodbuda, da spremenimo svoj ustaljen življenjski slog in postanemo inovativni pri uporabi surovin – kot krajani Spodnjega Grušovja.

VEČ INFORMACIJ: dr. Marinka Vovk, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 041 634 594

  risba-Grusovje Pisalna-miza

risba-Grusovje Zavesa risba-kuhinja
(Slike) kreativna vodja Mojca Krajnc