OB SVETOVNEM DNEVU VODE, 22. MAREC 2021

Kot kažejo različne raziskave, gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan se  iztoči za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

95 % vse vode onesnažimo z detergenti, s čistilnimi sredstvi, praški in drugimi serdstvi. Problem, je da se zaradi zastarelih vodovodnih sistemov izgubi tudi do 50 % pitne vode, preden ta pride do naših pip. Nekateri detergenti, ki se uporabljajo v gospodinjstvu vsebujejo fosfate, s katerimi se hranijo alge. Te se v vodi, bogati s fosfati, bujno razrastejo in porabijo vso, za življenje drugih živali in rastlin, potrebno količino kisika v njej. Zaradi onesnaženosti površinskih voda kar 20 % rib grozi izumrtje. Potencial varčevanja je v uporabi »sive vode« in deževnice, ki jo lahko znova uporabimo.

Ponovna uporaba izdelkov, ko so elektronika, športna in otroška oprema, gospodinjski aparati, oblačila, torbe in drugo lahko pomembno prispevajo k  zmanjšanju porabe vode. Za proizvodnjo navadne majice s kratkimi rokavi se po javno objavljenih podatkih porabi kar 2500 litrov vode. Večino vode gre za pridelavo bombaža, poleg tega se ogromno vode porabi tudi v proizvodnji.  Glede na to, da se čedalje bolj soočamo s problemom pitne vode, bi lahko naslednjič, ko kupimo določen proizvod dvakrat premislili, ali ga zares potrebujemo in koliko vode bi prihranili, če tega ne bi kupili.

Na internetni strani “Water footprint“ pa lahko tudi izračunate, koliko vode je šlo za določen proizvod in prepričali se boste, kako pomno je preprečevanje nastajanja odpadkov in možnost ponovne uporabe:  https://www.waterfootprint.org

KAKO LAHKO TUDI VARČUJETE S PORABO VODE?

IZDELKE, KI IMAJO POTENCIAL PONOVNE UPORABE ODDAJTE NA LOKACIJAH CPU, SAJ TAKO PRISPEVATE K ZMANJŠANJU PORABE VIROV IN VODE