Mediji o nas

OB SVETOVNEM DNEVU VODE, 22. MAREC 2021

Kot kažejo različne raziskave, gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan se  iztoči za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

95 % vse vode onesnažimo z detergenti, s čistilnimi sredstvi, praški in drugimi serdstvi. Problem, je da se zaradi zastarelih vodovodnih sistemov izgubi tudi do 50 % pitne vode, preden ta pride do naših pip. Nekateri detergenti, ki se uporabljajo v gospodinjstvu vsebujejo fosfate, s katerimi se hranijo alge. Te se v vodi, bogati s fosfati, bujno razrastejo in porabijo vso, za življenje drugih živali in rastlin, potrebno količino kisika v njej. Zaradi onesnaženosti površinskih voda kar 20 % rib grozi izumrtje. Potencial varčevanja je v uporabi »sive vode« in deževnice, ki jo lahko znova uporabimo.

Več ...

Video si lahko pogledate na sponji povezavi:

alt

Prispevek o Repair Cafeju najdete na  22:46

V Vojniku so, pod streho Medgeneracijskega centra Kamrica, odprli prvi Repair Café v Sloveniji. S tem se vpisuje na zemljevid svetovne mreže več kot tisoč tovrstnih centrov. Idejo je v Slovenijo prenesla dr. Marinka Vovk, tudi sicer znana kot inovatorka in raziskovalka področja ponovne uporabe. Namen je ohranjanju še uporabnih vrednosti odsluženih predmetov, v druženju in izmenjavi starih obrtniških znanj in spretnosti in spodbujanju svežih ustvarjalskih zamisli posameznika, ki mu tovrstni 'popravljalnici' pomagajo strokovnjaki in poznavalci področja ponovne uporabe.

Repair Café Vojnik bo kot prvi v Sloveniji in 1091. na svetu skrbel za to, da poškodovani kosi pohištva, strgana oblačila ali pokvarjene igrače ne bodo končali v smeteh.

Že kar v navado nam je prešlo, da zavržemo stvari, ki bi jih po preprostem popravilu lahko še naprej uporabljali. Vendar pa je težava pogosto v tem, da veliko ljudi ne ve, da jih je mogoče popraviti. Morda tega ne znajo storiti sami oziroma niti ne vedo, kdo jim lahko pomaga. Spretnost manjših popravil v globalnem svetu izginja. Ne nazadnje tudi družba ne zna pokazati spoštovanja do ljudi, ki imajo še vedno to praktično znanje in so proti svoji volji pogosto odrinjeni na stranski tir. Mednarodni koncept Repair Café spodbuja prav takšno dejavnost – da poškodovani kosi pohištva ali strgana oblačila pa tudi pokvarjene igrače na končajo v smeteh.

Več