V okviru zaposlitvenega centra EKO-TCE v Vojniku izdelujemo higienske zaščitne maske za večkratno uporabo.  Zaščitne maske so izdelane iz 2 plasti sanitetnega materiala SANIFIX PREMIUM - Standard 100 by OEKO-TEX, zunanja plast je tekstil (bombaž). Všita je žička za prilagajanje nosu.

Koncept zaposlitvenega centra Vojnik je, da se pri izdelavi novih izdelkov uporablja tisto, kar že obstaja. Tako so maske izdelane iz ostankov bombaža, ki so dejansko novi kosi tekstila, ki ne ustrezajo določenim dimenzijam naročnikom. Sanitetni material je dobavljen prav tako kot nov material, ki ni ustrezal dimenziji razreza.

Higienske zaščitne maske s narejene po našem designu in ne sodijo v kategorijo CE zaščitne opreme.

Koristne informacije:

 https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155

Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe samo za najbolj ogrožene zdravstvene delavce

Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe - to ob uporabi maske FFP3 in ustreznih očal, ki tesnijo, potrebuje zdravstvo - za splošno populacijo ne bo na voljo in tudi ni potrebna. Potrebovali pa bomo higienske obrazne maske, ki zmanjšujejo tveganje kapljičnega prenosa okužbe na sluznico nosu in ust. Poleg uporabe obrazne maske je smiselna tudi uporaba zaščitnih očal oziroma katerihkoli očal za zaščito sluznice oči pred nezavednimi dotiki rok. Obraza se nezavedno z rokami dotaknemo v povprečju kar 23-krat na uro.

Pri nakupu ali izdelavi obrazne maske bodite pozorni na material, iz katerega je maska izdelana. Če želimo namreč doseči učinkovito zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa, mora higienska maska zagotavljati vodoodbojnost oz. se ne sme premočiti. Zdravstvena stroka je opozorila: "Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini, še lažje vstopajo v sluznico." 

 https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155