Zaposlitveni center ima vzpostavljeno lastno dejavnost upcycling (obnova rabljenih izdelkov) in storitvene dejavnosti.

V svojem lastenem proizvodnem oziroma storitvenem programu izvajamo dejavnost krožnega gospodarstva, torej ponovne rabe izdelkov, ki bi sicer postali odpadek. Iz zakonodajnega vidika je ta dejavnost tudi obvezna za vse lokalne skupnosti, saj se v skupini kosovnih izdelkov nahaja potencial 15% še uporabnih izdelkov za namen upcyclinga, torej povečanja vrednosti izdelkom. Krovna Direktiva o odpadkih in ponovni uporabi 98/EU 2008/2015 namreč določa, da je potrebno do leta 2020 vključiti v ponovno uporabo 9 kg še uporabnih izdelkov. Iz tega razloga imamo še velik potencial na trgu, saj z novo prodanimi izdelki vedno znova prihajajo surovine, ki jih v procesu upcyclinga vključimo v nadaljnjo uporabo. Naša dejavnost tako ni serijske narave, ampak poteka kreativno delo, prilagojeno možnostim in sposobnostim posameznega invalida. Storitvena dejavnost obsega predvsem program pripravljalnih del za izvajanje učnih in motivacijskih delavnic, čiščenje in vzdrževanje prostorov in druga enostavna ročna dela (enostavne dekoracije, izdelava dekorativnih elementov po vnaprej izdelanem načrtu itd.)

Shematski prikaz izvajanja delovnih postopkov in »upcycling« v zaposlitvenem centru EKO TCE

alt

Prevzem opreme v nadaljnjo obdelavo od gospodarskih družb in različnih javnih institucij se potrdi s potrdilom o oddaji še uporabne različne opreme v ponovno uporabo.

Zaposlitveni center EKO-TCE d.o.o. ima potrebne strokovne in znanstvene izkušnje na področju uvajanja inovativnih storitev na področju uporabe odpadkov kot virov, zato z zaposlitvenim centrom omogoča zaposlovanje invalidov. Izdelava izdelkov poteka z namenom, da se zagotovi izdelke iz odpadnih materialov z dodano vrednostjo z minimalnim ogljičnim odtisom ter maksimalno stopnjo ponovne uporabe zavrženih izdelkov. Izdelki za opremo iz ponovne uporabe imajo ozaveščevalno in uporabno funkcijo, kar prispeva k realizaciji krožnega gospodarstva.

V okviru zaposlitvenega centra EKO-TCE v Vojniku izdelujemo higienske zaščitne maske za večkratno uporabo.  Zaščitne maske so izdelane iz 2 plasti sanitetnega materiala SANIFIX PREMIUM - Standard 100 by OEKO-TEX, zunanja plast je tekstil (bombaž). Všita je žička za prilagajanje nosu.

Koncept zaposlitvenega centra Vojnik je, da se pri izdelavi novih izdelkov uporablja tisto, kar že obstaja. Tako so maske izdelane iz ostankov bombaža, ki so dejansko novi kosi tekstila, ki ne ustrezajo določenim dimenzijam naročnikom. Sanitetni material je dobavljen prav tako kot nov material, ki ni ustrezal dimenziji razreza.

Higienske zaščitne maske s narejene po našem designu in ne sodijo v kategorijo CE zaščitne opreme.

Koristne informacije:

 https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155

Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe samo za najbolj ogrožene zdravstvene delavce

Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe - to ob uporabi maske FFP3 in ustreznih očal, ki tesnijo, potrebuje zdravstvo - za splošno populacijo ne bo na voljo in tudi ni potrebna. Potrebovali pa bomo higienske obrazne maske, ki zmanjšujejo tveganje kapljičnega prenosa okužbe na sluznico nosu in ust. Poleg uporabe obrazne maske je smiselna tudi uporaba zaščitnih očal oziroma katerihkoli očal za zaščito sluznice oči pred nezavednimi dotiki rok. Obraza se nezavedno z rokami dotaknemo v povprečju kar 23-krat na uro.

Pri nakupu ali izdelavi obrazne maske bodite pozorni na material, iz katerega je maska izdelana. Če želimo namreč doseči učinkovito zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa, mora higienska maska zagotavljati vodoodbojnost oz. se ne sme premočiti. Zdravstvena stroka je opozorila: "Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini, še lažje vstopajo v sluznico." 

 https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155